Mandala's

nieuwetijdskinderen, beelddenken, adhd, dyslexie, leerproblemen, NLD, autisme, PDD-NOS, overgevoeligheid, te veel fantasie, te weinig fantasie, faalangst, bedplassen, motorische problemen, concentratieproblemen, gespannenheid, oorontstekingen, lui oog, bijziendheid, verziendheid, fixatie disparatie

Copyright Cora Hulsman

Het woord mandala is afkomstig uit een Oudindische taal, het Sanskriet.
De letterlijke vertaling van mandala is cirkel.

Je kunt mandala's tekenen, schilderen, plakken, borduren enz.
Op de plek waar ik het woord tekenen gebruik kunt u ook een van de andere technieken invullen.

Tekenen in een cirkel geeft een andere beleving dan tekenen in een rechthoek, zoals tekenen op een blanco rechthoekig blad.
Je zou kunnen zeggen dat de ronde vorm vooral de rechter, intuïtieve hersenhelft prikkelt, terwijl de rechthoekige vorm meer appelleert aan de linker, rationele hersenhelft.
Het tekenen in een cirkel, vooral als dat vrij, zonder vooropgezet plan en zonder de wil tot presteren gebeurt, ontspant de linker hersenhelft en helpt de dagelijkse beslommeringen los te laten.
Vooral bij mensen die geneigd zijn veel te denken en dat moeilijk kunnen loslaten draagt mandala tekenen bij aan een betere samenwerking tussen de beide hersenhelften.

Ook volwassenen en kinderen die gespannen en/of prestatiegericht zijn of het contact met hun aangeboren creativiteit en onbevangenheid daarin zijn verloren of dreigen te verliezen (te actieve linkerhersenhelft), kunnen erg veel plezier en profijt hebben van het tekenen of inkleuren van mandala's.
In de winkel is tegenwoordig een keur aan mandalakleur- en -werkboeken te koop.

Het balancerende effect van het mandala tekenen wordt versterkt door het gebruik van bepaalde technieken, waar herhaling er een van is.
De cirkel wordt in (bijvoorbeeld 4) gelijke segmenten verdeeld door middel van vage potloodlijnen. Er kunnen nu op dezelfde manier eventueel hulplijnen of cirkels getekend worden.
Later kunnen de vage potloodlijnen uitgeveegd worden.
In een segment wordt daarna een lijn of vorm getekend, die vervolgens in de andere segmenten op overeenkomstige wijze herhaald wordt.
Wanneer het papier hierbij niet gedraaid wordt, doet dit een groter beroep op het voorstellings- en visualisatieververmogen, hetgeen de werking van de rechterhersenhelft versterkt.

Veel mensen ervaren vooral in het begin irritatie bij het herhalen, dit is een aanwijzing dat de linker hersenhelft op dat moment de leiding heeft: de linker hersenhelft 'houdt niet van herhaling', maar wil verder en het liefst snel resultaat... Wanneer je naar dat gevoel van irritatie kijkt, het accepteert maar gewoon doorgaat, verdwijnt de irritatie na enige tijd en er komt rust voor in de plaats.
De activiteit in beide hersenhelften is in balans, het besef van tijd verdwijnt en de geest en het lichaam komen tot rust.

Wilt u meer weten over mandala tekenen, dan kunt u de site van de Nederlandse Mandala Vereniging bezoeken:

www.mandalavereniging.nl



© 2007-2023 C.M. Hulsman-Krul